
KINOFILM : Transformers: Rise of the Beasts

Konklusjon:
Transformers: Rise of the Beasts er hverken revolusjonerende eller original og føles i stor grad som en direkte kopi av sin storebror Transformers: Dark of the Moon (2011). Manuset er slapt og knusktørt. Hovedkarakterene er såpass flate og uinteressante at til og med en pannekake hadde blitt sjalu. Filmen er i det minste brukbar som en lett popkorn-film og bør ses på kino med god lyd for å heve underholdningsverdien betraktelig.
Eksterne lenker. Les mer hos:
FILMFAKTA
Premiere: 09.06.2023
Skuespillere: Anthony Ramos, Pete Davidson, Dominique Fishback, Michelle Yeoh, Ron Perlman, Peter Dinklage
Sjanger: Action / Sci-Fi
Regi: Steven Caple Jr.
Nasjonalitet: USA
Aldersgrense: 12 år
Språk: Engelsk
Produksjonsår: 2023
Distributør: United International Pictures
HANDLING
Noah (Ramos), en skarp ung fyr fra Brooklyn, og Elena (Fishback), en ambisiøs forsker, blir dratt inn i robotenes verden, når Optimus Prime og hans gjeng med andre Autobots møter en ny stor trussel. Satt til 90-tallet, blir vi tatt med på en verdensomspennende reise når Maximals, Predacons og Terrorcons bidrar i kampen mellom Autobots og Decepticons på jorden. Fienden er innstilt på total tilintetgjørelse, og det lades opp til robotkamp av katastrofale dimensjoner.
Transformers: Rise of the Beasts setter bilen i høygir for å levere et nytt eventyr designet for å gjenskape suksessen og følelsen fra Michael Bay sine filmer. På toppen av dette prøver filmen å gjøre noe nytt og friskt med formelen.
I 1994 møter vi Noah Diaz (Anthony Ramos) som sliter med å få seg en jobb etter at hans fortid som soldat begynner å påvirke hverdagen hans.
Sammen med Elena (Dominique Fishback), Autobots og Maximals tas Noah med på et verdensomspennende eventyr i kampen mot Unicron og hans lakei Scourge for å redde verden fra å gå under.
Det er fem år siden forrige Transformers-film å komme med, og seks år siden Michael Bay gikk av som hovedregissør for filmserien med Transformers: The Last Knight (2017).
Filmene har blitt mindre og mindre populære her i vesten samtidig som de fortsatt gjør det stort i Kina. Det var på tide å trykke på omstillings-knappen for å finne en ny retning å ta Transformers-filmene i.
Det er ikke noen tvil om at Bumblebee (2018) gav oss et bedre manus og med det en mer fengslende historie, men samtidig ofret man det filmene var blitt så kjente for nemlig Michael Bay sin velkjente «Bayhem-formel».

Optimus Primal (Ron Perlman).
Bumblebee (2018) hadde ikke fullt så mye slagkraft som de tidligere fem filmene i serien og fortalte en historie på mye mindre skala, men samtidig var det også lettere å knytte seg til karakterene enn det det har vært tidligere.
Transformers: Rise of the Beasts følger i Bumblebee (2018) sine fotspor samtidig som den også lener seg mer mot Michael Bay sine filmer.
Underveis bekreftes det også at Transformers: Rise of the Beasts og Bumblebee (2018) eksisterer i samme univers om man skulle være i noen som helst tvil. Det er også noen 90-talls referanser spredt rundt i filmen som gjenspeiler tiåret.
Transformers: Rise of the Beasts har en vesentlig mer betydelig historie enn sin forgjenger med større konsekvenser for universet samt som den tilfører nye karakterer som utvilsomt kommer til å returnere i fremtiden.
Transformers: Rise of the Beasts er regissert av Steven Caple Jr. Om det navnet høres kjent ut er det nok fordi du sannsynligvis har sett en av hans andre filmer – nemlig Creed II (2018).
Transformers-filmene har siden 2007 vært basert på Hasbro sine populære leketøy med samme navn. Denne gangen er Transformers: Rise of the Beasts også mer direkte basert på den animerte TV-serien Beast Wars: Transformers (1996-1999).
Blant det mest positive med Transformers: Rise of the Beasts er måten den utvider universet ved å introdusere Maximals. Dette er en egen gren av Transformers som tar formen til pattedyr. Blant filmens mest prominente Maximal er gorillaen Optimus Primal som er lederen til The Maximals.

Er det hestekrefter eller gepardkrefter?
Designet til blant annet Optimus Prime og Bumblebee er som sist veldig trofast mot Hasbro sine leketøy og den gamle tegneserien. Transformers-designet ble endret i Bumblebee (2018) for å reflektere utseendet til robotene i henholdsvis TV-seriene og Hasbro sitt leketøy i større grad. Michael Bay gikk for et mer realistisk design i sine filmer i serien.
Av Transformers karakterene på Autobot siden er utvilsomt Mirage min favoritt. Autoboten har stemmen til Pete Davidson, som greier å tilføre en ganske så tørr film noen lysglimt innimellom.
Filmens manus er veldig lett å følge med på og vil ikke hverken utfordre eller overraske om du har sett en standard «blockbuster» fra før av, men samtidig så skinner også klassiske Hollywood-klisjeer lett igjennom filmen sitt generiske manus.
Transformers: Rise of the Beasts har to mørke skuespillere i hovedrollene. Det er tydelig at flere av de hvite karakterene som Noah og Elena møter underveis er skrevet som om de har rasistiske fordommer mot dem. Det er ihvertfall slik karakterene tolker det i filmen og slik jeg automatiske oppfatter det som.
Det er fullt mulig å skrive sterke rollefigurer som sliter blant annet økonomisk eller psykisk uten å anta at alle som ikke kjenner dem (spesielt når de er hvite) har rasistiske fordommer mot dem. Og om man vil legge inn en samfunnskommentar som omhandler rasisme bør man i det minste gjennomføre det på en god måte.
Brorparten av filmens karakterer inkludert hovedrollene bygger på klassiske stereotyper og det fører til at filmens realisering av New York rett og slett føles helt livløs. Det hjelper heller ikke at manuset er knusktørt uten en latterkule i sikte.

Mirage (Pete Davidson).
Jeg greide heller aldri å kaste fra meg tanken om at denne filmen gav meg en sterk déjà vu-følelse. Transformers: Rise of the Beasts er såpass lik sin storebror Transformers: Dark of the Moon (2011) at det nesten blir litt komisk.
Om du hadde plassert begge filmene side om side så tror jeg du hadde blitt forbauset over hvor likt det hele er i handlingsstruktur. Forskjellen er jo det at Transformers: Dark of the Moon (2011) er en mye mer underholdende film.
Scourge er en skikkelig tam skurk og alle lakeiene hans mangler den samme sjarmen og tilstedeværelsen som kom med foreksempel Megatron eller Starscream i Michael Bay sine filmer.
Jeg trodde heller ikke at jeg skulle komme til å savne Michael Bay sin stil. Det er mye man kan si om Michael Bay, men det er umulig å benekte at han skjønner hvordan han skaper en visuelt vakker film på stor skala. Steven Caple Jr. og hans team greier dessverre ikke å gjøre det samme her med Transformers: Rise of the Beasts.
På lydfronten skilter Transformers: Rise of the Beasts med en Dolby Atmos lydmiks som serverer drønnende bassvibrasjoner som nærmest er mer imponerende enn det man får beskue på lerretet.
Transformers: Rise of the Beasts er en blandet affære. Det hele kan oppsummeres som en film som låner og kopierer elementer fra tidligere filmer, men utførelsen er rett og slett dårligere enn tidligere. Det er mange nye karakterer på Autobots-siden mens på Terrorcon-siden (tidligere Decepticons) er det altfor mange av de samme karakterene som går igjen uten noen særlig form for variasjon av noe slag.
Transformers: Rise of the Beasts er effektiv nok som en lett popkorn-film, men bommer på det mest av det viktige som gjorde Michael Bay sine Transformers-filmer og Bumblebee (2018) såpass underholdende.

Noah Diaz (Anthony Ramos) og Elena Wallace (Dominique Fishback).
Facebook
RSS