• Nyheter
  • ANMELDELSER
  • KINOBRANSJEN
  • LES MAGASINET DIGITALT
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
KM
  • Nyheter
  • ANMELDELSER
    • Anmeldelse: Det var jeg!
    • Anmeldelse: Barbie
    • Anmeldelse: The Beanie Bubble (Apple TV+)
    • Anmeldelse: Oppenheimer er en filmperle uten en eneste kjedelig scene
    • Anmeldelse: Mission: Impossible – Dead Reckoning – Part One: Tom den uslåelige
  • KINOBRANSJEN
    • Gir seg etter femten år på Ski kino
    • Varsler storsatsing på kinofilmer
    • Filmdistributørene hedret Vega Scene 
    • Kinoklubben har nådd en stor milepæl
    • Flere nye abonnenter på KINOMAGASINET på nyåret 2023
  • LES MAGASINET DIGITALT
    • KINOMAGASINET 8•2022
    • KINOMAGASINET 7•2022
    • KINOMAGASINET 6•2022
    • KINOMAGASINET 5•2022
    • KINOMAGASINET 4•2022
  • Om oss
  • Kontakt
  • LEDIG STILLING
  • Facebook

  • RSS

ANMELDELSE

Anmeldelse: Oppenheimer er en filmperle uten en eneste kjedelig scene

KINOFILM : Oppenheimer

6
Karakter:

Konklusjon:

Nolans nye film er et mesterverk!

Eksterne lenker. Les mer hos:

Anmeldelse: Oppenheimer er en filmperle uten en eneste kjedelig scene
Terje Thomassen
19. juli 2023

FILMFAKTA

Premiere: 21.07.2023
Skuespillere: Cillian Murphy, Robert Downey Jr., Matt Damon, Emily Blunt, Kenneth Branagh, Rami Malek, Trond Fausa m.fl.
Sjanger: Drama
Regi: Christopher Nolan
Nasjonalitet: USA
Aldersgrense med begrunnelse: 12 år
Filmen inneholder enkelte dramatiske scener og skildringer som er meget realistiske. Den får derfor aldersgrense 12 år.
Språk: Engelsk
Produksjonsår: 2023
Distributør: United International Pictures

HANDLING

Vi følger Robert Oppenheimer, vitenskapsmannen som regnes som atombombens far. Christopher Nolans film/manus er basert på boken American Prometheus – The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer (2005).

Scenene bokstavelig talt eksploderer visuelt i takt med manusets brilliante oppbygging.

La oss slå fast med én gang: Christopher Nolans Oppenheimer er en filmperle uten en eneste kjedelig scene!

Og Cillian Murphy har endelig fått den hovedrollen han har fortjent lenge, i en storfilm.

Hvis du putter 12 Angry Men (1957), The Godfather Part II (1974) og There Will Be Blood (2007) sammen i en gryte, så kan man ane noe av kraften som Oppenheimer bringer med seg.

Denne filmen tar i hovedsak for seg J. Robert Oppenheimer (Cillian Murphy) fra han er student (20- og 30-tallet), til høringene (1954) som han måtte gjennomgå etter at atombombene i Japan (Hiroshima og Nagasaki) satt punktum for den andre verdenskrig.

Regissør Christopher Nolan under innspillingen av Oppenheimer (Panavision Super 70, © Universal International Pictures).

Det vi får bevitne er reisen til en genial og kompleks mann, og hans jobb med å sette sammen et team som skulle skape atombomben, en bombe han så på som et nødvendig onde for å få Hitler ned i kne.

For Oppenheimer var ikke som mange andre vitenskapsmenn, med begrensede sosiale antenner og mangel på dametekke.

Nei, han var en sammensatt fyr med øyne som var like intense som Pablo Picassos, en kunstner han beundret, og som familien hadde på veggen under hans oppvekst (velstående amerikansk-tyske jøder).

Robert Oppenheimer hadde naturlige lederevner, og talegaver, slik at han var perfekt for oberst Leslie Groves (Matt Damon) da han fikk i oppgave å sette sammen et team som skulle ha ansvaret for A-bomben. Groves, som litt senere blir generalløytnant, er først hissigproppen som turer frem, senere lagspilleren som samarbeider godt med Oppenheimer.

Generalløytnant Leslie Groves (Matt Damon) og Robert Oppenheimer (Cillian Murphy) opparbeider et tett og nært samarbeid ved den hemmelig basen i ørkenlandskapet ved Los Alamos.

Cillian Murphy og Matt Damon varter opp med strålende samspill. Murphy, antageligvis mest kjent fra TV-serien Peaky Blinders (2013 – 2022), griper tak i oss som ser filmen, i både scener med og uten medskuespillere. Murphy klarer å finne balansegangen mellom den intense og karismatiske ledertypen som Oppenheimer var, og til den melankolske og nervøse siden hans som til tider trakk ham langt ned. Han får frem mannen som faller for sterke kvinner med psykiske utfordringer, som han ønsker å beskytte så langt det lar seg gjøre (kvinnene). Lenge klarer Oppenheimer å holde sine sjongleringsballer i luften, men på et tidspunkt er de nødt til å deise ned i bakken.

Florence Pugh som Jean Tatlock og Cillian Murphy som J. Robert Oppenheimer.

Der Matt Damon tar sin rollefigur nedover i intensitet på fiffig vis, så gjør Robert Downey Jr. det motsatte. Han tar Lewis Strauss fra lavmælt til intens, også dette på en beundringsverdig måte. I det hele tatt finner man ingen endimensjonale figurer i dette filmeposet.

Kitty Oppenheimer (Emily Blunt) og Jean Tattlock (Florence Pugh) er ingen unntak. Akademiske kvinner (botaniker og psykiater) med sterke meninger, og en felles interesse for vår hovedperson. Disse to spiller også på sine beste strenger i filmen, og det er mange sterke scener mellom dem og hovedpersonen.

Kitty Oppenheimer (Emily Blunt) hjelper Robert Oppenheimer (Cillian Murphy) etter at han går på en psykisk smell.

Når det gjelder lavmælt til intens, så er det det som kjennetegner Nolans to filmer fra andre verdenskrig. Der Dunkirk (2017) er melankolsk og dvelende, så er Oppenheimer (2023) dundrende intens. Det blir som å sette på Ricky Nelson sin Lonesome Town (1959), før man deretter setter på Rage Against The Machine sin Killing in the Name (1992). Jeg synes (likevel) disse to filmene av Nolan står meget godt til hverandre, og er spent på om det kommer en tredje (fra andre verdenskrig).

Det blir oppført en egen liten by for de som jobber med Manhattanprosjektet, ved Los Alamos. Oppenheimer (Cillian Myrphy) har nok å tenke på, ettersom han leder prosjektet.

Vel, tilbake til Oppenheimer. En av grunnene til at han ble valgt som leder av Manhattanprosjektet i New Mexico (1943 – 1945) var at han i tillegg til sine personlige egenskaper, hadde et stort kontaktnett blant verdens ledende vitenskapsmenn. Dette fordi hans studier brakte ham rundt i både USA og Europa. Han studerte for eksempel under Niels Bohr (Kenneth Branagh), og var venn og samtalepartner med Albert Einstein (Tom Conti). Oppenheimer gikk ikke av veien for en fest heller, og knyttet dermed hurtig nyttige bekjentskaper, mens han svingte cocktailglasset, og fyrte opp sigaretter i en svingende fart.

Han kunne ikke bare svinge seg på fest, men også på hesteryggen, noe han visstnok gjorde med sin bror, Frank Oppenheimer (Dylan Arnold), under oppveksten. Frank ble som sin bror professor i fysikk, men fikk en kortere karriere på grunn av sitt røde politiske syn, dette gagnet heller ikke Robert som prøvde å hjelpe sin bror med å skaffe ham jobb.

«Los Alamos, we have a problem … ». Trond Fausa ser vi til venstre i gruppen på fire, det gjøres klar til prøvesprengning.

Og Robert Oppenheimer sin elskerinne (Jean Tatlock), som var psykiater og medlem av det kommunistiske parti, var også en utfordring for general Groves, når det gjaldt å få sikkerhetsklarering til Robert Oppenheimer i USA.

Casey Affleck har rollen som Boris Pash, ansatt for å grave frem dritt om Oppenheimer. Affleck sin rolle er ganske liten, men blir gjennomført meget godt, der han får frem Pash sitt døde blikk og monotone stemmeleie. Så Oppenheimer hadde mange hindringer i sin vei mot å bygge bomben sin, også fra andre vitenskapsmenn med primadonnanykker og superhøy IQ, deriblant Luis Alvarez (Alex Wolff). For det er ikke å komme bort ifra at det var både den ene og den andre som var sjalu på Oppenheimer, og hans posisjon, slik at kjepper i hjulet er det flere av i handlingen.

En annen som er ekspert på å spille usympatisk, og nå også statsmenn (Churchill i Darkest Hour, 2017), er Gary Oldman. I Oppenheimer har han en ganske liten rolle, hvor han spiller Harry Truman som har Oppenheimer på besøk i det ovale kontor. Truman blir fremstilt som riktig så ufyselig der han nedverdiger stakkars Oppenheimer etter alle kunstens regler, gyselig godt spilt. Andre kjente skuespillere dukker også opp i mindre roller, mer eller mindre gjenkjennelige.

En som ikke hadde synlige primadonnanykker var George Kistiakowsky, spilt av vår egen Trond Fausa Aurvåg. Han var en amerikansk-ukrainsk professor i kjemi, som kom til å spille en meget sentral rolle i ferdiggjøringen og testsprengningen ved Los Alamos. Trond Fausa som han heter på IMDb gjør en finfin rolle som den hardtarbeidende og sympatiske professoren, og tilbakemeldinger fra Fausa i media viser til at han synes det var feiende flott å få delta på Nolan sin innspilling. Han er med både i scener fra testområdet, prøvesprengningen, og bak lukkede dører i politiske og militære diskusjoner med toppene for prosjektet.

Vitenskapsmannen George Kistiakowsky (Trond Fausa) har en sentral rolle i prøvesprengningen ved Los Alamos, ved hans side står generalløytnant Groves (Matt Damon).

Nolan veksler meget godt det scenemessige, fra utendørs til innendørs, fra romantiske scener, til vitenskapelige diskusjoner og politiske høringer, og til Oppenheimers angstfulle tanker om universet og eksplosjoner. Dette vet vi at Nolan behersker til det fulle (temposkifte og storslagne scener), det er bare å skue bakover til The Dark Knight (2008), Inception (2010) og Interstellar (2014).

Lewis Strauss (Robert Downey Jr.) var blant annet styreformann for U. S. Atomic Energy Commission. Han ville få en sentral rolle i høringene etter krigen, som ikke var fordelaktig for Oppenheimer.

Nolans manus til filmen er basert på boken: American Prometheus – The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer (2005), skrevet av Martin J. Sherwin og Kai Bird. I Nolans forrige film, Tenet (2020), kan vi høre at Oppenheimer nevnes flere ganger i filmen. Det var visstnok Robert Pattinson, som spilte en av hovedrollene i Tenet, som ga American Prometheus i gave til Nolan. Han var selv for opptatt med andre prosjekter til å delta i filmen, men det var vel heller ikke hensikten med gaven?

Prometheus stammer fra gresk mytologi, og er blant annet han som stjeler ild fra gudene og gir den til menneskene.

Oppenheimer (Cillian Murphy) har motstridende følelser når han etter krigen blir hyllet av sine egne.

Det er som Nolan samler alle sine erfaringer fra tidligere høyder, og kanskje nå bestiger sin høyeste topp?

Jeg kan selvfølgelig ikke annet enn å gi denne filmen toppkarakter. Det er en viktig film, for som vi får vite er Oppenheimer egentlig en fredelig vitenskapsmann, som blir satt til å ta valg som endret hele klodens fremtid.

Relaterte saker
Kommentarer:
Klikk for å legge til en kommentar
ANMELDELSE
19. juli 2023
Terje Thomassen

Relaterte saker

Siste saker fra ANMELDELSE

Anmeldelse: Det var jeg!

Anne Helen Houg3. august 2023
Les mer

Anmeldelse: Barbie

Magnus Meling26. juli 2023
Les mer

Anmeldelse: The Beanie Bubble (Apple TV+)

Ole-Kristian Solberg Elden21. juli 2023
Les mer

Anmeldelse: Mission: Impossible – Dead Reckoning – Part One: Tom den uslåelige

John Berge6. juli 2023
Les mer

Anmeldelse: Indiana Jones and the Dial of Destiny

John Berge26. juni 2023
Les mer

Anmeldelse: Livets dans – rå, skjør og hjerteskjærende

Ole-Kristian Solberg Elden21. juni 2023
Les mer
KM

KINOMAGASINET.no er et produkt fra JB Forlag, Halfdan Kjerulfs vei 6A, 1410 KOLBOTN.

Redaktør: John Berge • Tlf. 975 99 007

I redaksjonen: Anne Helen Houg, Christian Høkaas, Iver Neset, Joachim Eikeri, Joakim Rekaa, Jon S. Olsen, Katrine Wang Svendsen, Magnus Meling, Matias Kjølstad, Terje Thomassen og Torunn Sola

http://loans-cash.net

Design: Per Mork • Tlf. 411 43 640

Alt innhold er copyrightbeskyttet og kan ikke gjengis uten tillatelse.

KINOMAGASINET arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. KINOMAGASINET er medlem av Norsk Tidsskriftforening og Fagpressen.

KINOMAGASINET er medlem av
Fagpressen

Siste nyheter

  • Gir seg. Skal «utforske og videreutvikle ferdigheter og lidenskaper»
    NYTT OM NAVN9. august 2023
  • William Friedkin er død
    DØDSFALL7. august 2023
  • Anmeldelse: Det var jeg!
    ANMELDELSE3. august 2023
  • Kinodirektøren tror på over ti millioner besøkende i 2023
    STATISTIKK1. august 2023

Aktuelle tema på Kinomagasinet

Forsiden Kino Anmeldelse Video Teknologi VOD DVD Blu-ray trailer Kinobransjen drama film action Disney Magasinet skrekk Digitalt abonnement Marvel Fremhevet Netflix thriller spenning Star Wars Skrekkfilm komedie superhelt Festival dc grøsser animasjon

© 2013-2023 JB Forlag. KINOMAGASINET.no startet 26. april 2013. Det trykte magasinet startet opp i august 2012, under navnet HIGH-DEF og skiftet navn til KINOMAGASINET i januar 2014.

Scroll for more
Tap

Sidebanner 1

  • Populært

  • Siste

  • Kommentarer

  • Gir seg. Skal «utforske og videreutvikle ferdigheter og lidenskaper»
    NYTT OM NAVN9. august 2023
  • William Friedkin er død
    DØDSFALL7. august 2023
  • Anmeldelse: Det var jeg!
    ANMELDELSE3. august 2023
  • Kinodirektøren tror på over ti millioner besøkende i 2023
    STATISTIKK1. august 2023
  • Skeie gir gass, ansetter flere og har fått ny salgssjef. – Scenemagasinet says:

    […] Skeie med Nordisk Film-kontrakt […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Norsk billettsystemselskap med nye vyer […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Flere forbedringer fra DX […]

  • Sønn av DX-gründeren overtar ledelsen av firmaet – Kulturhusmagasinet says:

    […] Filmprogrammering på nett fra DX […]

Sidebanner 2

Sidebanner 3

Sidebanner 4

Sidebanner 5

Sidebanner 6

Sidebanner 8

Sidebanner 10

Sidebanner 11

Sidebanner 12

Sidebanner 13

Sidebanner 14

Sidebanner 15

Anmeldelse: Mission: Impossible – Dead Reckoning – Part One: Tom den uslåelige
Anmeldelse: The Beanie Bubble (Apple TV+)